Conpart Kft.
Cím: H-9012 Győr, Zsigmond Király u. 1.
Telefon: +36 96 618 790  |  Email:
Nyitva: H-P 8:00-16:00

Ipari képfeldolgozás

Kamerás karakterfelismerési feladat minta

Ipari képfeldolgozás

IPARI KÉPFELDOLGOZÁS

A következő cikkben egy, a gyártósoron megvalósítandó kamerás ellenőrzés tervezése lesz bemutatva, néhány példával.

Először áttekintjük a kamerás ellenőrző rendszer tervezésének főbb lépéseit:

  1. Jó és rossz munkadarabok közti különbség meghatározása
  2. A különbség érzékelési módszer meghatározása
  3. Kamera típus kiválasztása:
    1. Kompakt kamera:(alakfelismerés, küszöbszint képpontok alapján, körvonal keresés stb.)
    2. Kamera rendszer (karakterfelismerés, szög és távolság mérése stb.)
  4. Tárgytávolság meghatározása

Az OK/NOK különbség 5-10 mintadarabon végrehajtott teszttel határozható meg. Bármely meghatározott különbség - OK/NOK darabok- között csak egy bizonyos szögértékkel, tárgy távolsággal, fényerősség beállítással és fókusztávolsággal érvényes. Ha e négy tényező közül bármely megváltozik, akkor csökken a felismerés hatékonysága. Ki kell választani azokat a beállításokat, ahol az azonosítani kívánt karakter a háttértől maximálisan különbözik.

A különbség értékelési módszer meghatározása következik, szintén teszt segítségével. Első körben megnézzük, hogy alakfelismerés segítségével mekkora arányban tudjuk megkülönböztetni a munkadarabokat. Ha egy beállítás például 100 munkarabból 90-nél működik, el kell fogadni. A maradék 10 darabot pedig egy külön beállítási profilt beállítani, majd üzem közben a két profil közti váltást beállítani (természetesen a projektváltás időbe kerül, a ciklusidő nőni fog). Egyes esetekben digitális zoom használata előnyösebb, ha több képrészletet kell ellenőrizni. Ez akkor érdemes leginkább, ha a feldolgozandó látómezőn a részletek más-más fényerősség/fókusz beállításokat igényelnek.

Amennyiben összetett projektváltásra, esetleg szögérték vagy távolság mérésre van szükség, érdemes a kamera rendszert választani. Néhány esetben költséghatékonyabb megoldás egy kamera rendszer, mint több kompakt kamera.

 

A tárgytávolság meghatározásához több tényezőt vegyük figyelembe. Minél jobban összemérhető a célterület és a kamera kép, annál hatékonyabb a felismerés.

Pl. A kamera látószöge a következő két esetben jelentősen különbözni fog: Legyen az érzékelendő karaktersor mérete 4x3 mm.


1.: Tárgytávolság:40mm.

Ekkor a kamera 8x6 mm-es képet fog mutatni.

A célterület és a kamera kép aránya ebben az esetben 1:4

2.: Tárgytávolság:150 mm.

Ekkor a kamera már 32x24 mm-es képet fog mutatni.

A célterület és a kamera kép aránya 1:64.

Az előzőekben felvázolt lépések után következik az 50-100 mintadarabos próba. Ennek segítségével tudjuk pontosan meghatározni a tűréseket.

Pl:        1.típusú munkarab                 - - > 0-40%      - - >NOK

                                                           - - > 40-100% - - >OK

             2.típusú munkarab                - - > 0-65%      - - >NOK

                                                           - - > 65-100% - - >OK

Most pedig tekintsünk át egy konkrét feladatot.

A cél a következő:

A felületbe gravírozott karakterek felismerése (455 vagy 436) és ez alapján OK /NOK jelet küldeni.

A képen például a   436 karakterek egyes daraboknál jól szórják a fényt, más esetben, amikor kopottabb a felület, már kevésbé. Ezen kívül előfordul, hogy el van tolódva a karaktersor, esetleg más méretűek egyes karakterek. Ezeket mind ki kell próbálni és egy univerzális felismerési módszert találni. Ha ez nem sikerül, akkor külön projektet hozunk létre a kivételeknek.

A 455-ös daraboknál kisebb volt a szórás, itt elég volt egy projektet felvenni a munkadarabokhoz.

Ezután történik a kamera kimeneteinek konfigurálása (polaritás, trigger jelforrás,ready jel stb). Kompakt kamera esetén a projektváltás eredményeinek tárolását, feldolgozását és a kamera trigger időzítését PLC-vel oldjuk meg. Kamera rendszer esetén mindez már a kamera vezérlőbe van integrálva, így jóval összetettebb program struktúrák is létrehozhatók a segítségével.

 

 

Top