Vendégcikk: Energiamérés a Selec eszközeivel

2020. 08. 15.

Blogsorozatunk mai részében kicsit távolabbról indulunk, és elsőként az energiamenedzsment fontosságával ismerkedünk meg, majd az almérők telepítésére vonatkozó hatályos jogszabályi előírásokat is megvizsgáljuk.
Vajon képesek ennek megfelelni a Selec energiamérői?

Vendégcikk: Energiamérés a Selec eszközeivel

Energiamérés és energiamenedzsment fontossága

 

Hatékony energiagazdálkodás nélkül az automatizált rendszerekkel és gyártósorokkal rendelkező termelő cégek komoly költségeket halmozhatnak fel, nem is beszélve arról, hogy az energiaelőállítás szükségessége a környezetre is jelentős hatást gyakorol. Az energiamenedzsment rendszerek és az okos almérő-hálózatok kiépítése így ma már elengedhetetlenek, 2021-től pedig a gyártók többsége számára kötelezőek is lesznek.

Az energiamenedzsment fogalma alatt azokat a komplex megoldásokat és feladatokat értjük, amelyek célja, hogy az energiafelhasználási folyamatok áttekintésével növelhető legyen az energiahatékonyság, feltárhatóvá váljanak a megtakarítási lehetőségek, ezáltal pedig fokozatosan megvalósulhasson a költségcsökkentés. Az energiamenedzsment rendszerek tervezésének általános célja az, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat a leghatékonyabban és legoptimálisabban lehessen felhasználni.

 

ipari szivattyúk almérővel

 

Az első energiamenedzsment rendszerek

 

Magyarországon a ’90-es évek elején az energiaárak ugrásszerűen nőttek, ez pedig az ipari termelő nagyvállaltok számára ösztönzőleg hatott, hogy szoftveres megoldást keressenek a probléma megoldására. Mindez hozzájárult az energiamenedzsment rendszerek gazdasági szerepének felértékelődéséhez.

Az első ilyen rendszerek jobbára csak az energiafelhasználási adatok rögzítésére és rendszerezésére voltak alkalmasak, ma azonban már komplex, mindenre kiterjedő megoldásokkal találkozhatunk a piacon. A fejlődő országok rohamosan növekvő energiaigénye, továbbá a fejlett országokban tapasztalható automatizálási megoldások terjedése egyértelműen terhelő hatással bír a környezetünkre, így a szabályozás törvényi keretei is megszülettek.

 

Törvényi szabályozás
 

A 2015-ben elfogadott LVII. törvény értelmében a nagyvállalatok számára kötelezővé vált a négyévente elvégzendő energetikai audit, vagy ISO 50001 szabványnak megfelelő energiamenedzsment rendszerrel kell rendelkezniük. A törvény vonatkozik minden olyan vállalatra, amely:

  • dolgozóinak létszáma 250 fő feletti, vagy
  • nettó éves árbevétele 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg feletti, vagy
  • nettó éves mérlegfőösszege 43 millió eurónak megfelelő forintösszeg feletti, vagy
  • az önkormányzat vagy az állam 25 százaléknál nagyobb tulajdonnal rendelkezik a társaságban

 

 

Ehhez kapcsolódó további jogszabályok:
 

Energiahatékonysági törvény módosítása 2016. évi CXXXVIII. törvény az egyes klímapolitikai és zöldgazdaság fejlesztési tárgyú törvények módosításáról

Energiahatékonysági törvény végrehajtási rendelete 122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet az energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtásáról

EU Energiahatékonysági irányelv Az Európai Parlament és a Tanács 2012/27/EU irányelve (2012. október 25.) az energiahatékonyságról

 

Intelligens almérők

 

Az energiaellátás költségének növekedése a mérési eszközök szerepét is felértékelte. A hitelesített (MID) mérési eszközökkel történő energiamérésnek köszönhetően valós idejű kimutatások készíthetőek, ezáltal tervezhetővé válnak az energiafogyasztás költségei is.

Az almérős technológia előnye ugyanis, hogy beazonosíthatóvá válik, melyik gép mekkora energiát használ fel- vagy mennyi energia vész kárba a nem megfelelő használat miatt. Ha az épületek tervezésénél ezt is figyelembe vesszük, és a főmérő mellé hitelesített almérőt is telepítünk, jelentős mértékű energia-megtakarítást tapasztalhatunk.
 

 

JÚNIUSI UPDATE : 1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet almérők telepítéséről és annak változása

 

Az intelligens almérők telepítésére idén januárban született kormányzati szintű előírás, mely az elkövetkező két évre tartalmaz iránymutatást, majd ennek módosítására júniusban került sor.
A Magyar Közlöny 2020. évi 154. számában található módosítás szerint 2021. január 1-től ilyen almérővel kötelező mérni

 

  • minden 100 kW feletti névleges teljesítményű önálló villamos berendezés fogyasztását (különösen a kompresszorok, motorok, szivattyúk, egyéb hajtások és technológiai berendezések)
     
  • minden 140 kW feletti névleges elektromos teljesítményű hőtermelő és klímaberendezés fogyasztását
     
  • ott, ahol a rendeletben meghatározott almérővel már mért fogyasztású berendezések figyelmen kívül hagyása mellett az egy betáplálási ponton keresztül megtáplált és technológiai sorba állított berendezések (különösen: gép, gépsor, gyártósor, üzemcsarnok, illetve épület) esetében a beépített legnagyobb egyidejű teljesítményigény meghaladja a 100 kW-ot

 

A telepített almérőknek az alábbi előírásoknak kell megfelelniük:
 

  • végezzenek mérést legalább negyedóránként
     
  • legyenek legalább B pontossági osztályba sorolt, a váltóáramú hatásos villamos energia mérésére szolgáló fogyasztásmérők 
     
  • legyenek alkalmasak a mért értékek tárolására, vagy adatgyűjtő rendszerbe tárolás céljából történő továbbítására

 

Selec eszközök energiaméréshez

 

A Selec által gyártott EM2M-1P-C-100A-CE egyfázisú energiamérő, továbbá a MFM384-R-C-CE és MFM384-C-CU-MID háromfázisú multifunkciós mérőeszközök a rendelet szerinti előírásoknak tökéletesen megfelelnek, mivel rendelkeznek az intelligens almérőkre vonatkozó MID (M-19) tanúsítvánnyal, másodpercenkénti mérést tesznek lehetővé, továbbá képesek a mért adatokat akár 10 évre visszamenőleg a belső memóriájukban tárolni, illetve az adatokat impulzus vagy RS486 kommunikációs busz kimenet segítségével továbbítani.

 

Kiemelt híreink

Sajtóközlemény: Bisnode AAA minősítés

Sajtóközlemény: Bisnode AAA minősítés

2020. 10. 14.
A Bisnode nemzetközi cégminősítő minden vállalkozás pénzügyi stabilitását, üzleti megbízhatóságát minősíti egy folyamatosan visszamért és bizonyított, nemzetközi szakértők által kialakított rendszer alapján. Így került kiválasztásra cégünk, a Conpart Kft. is immár ötödik alkalommal, mint a...

Intelligens almérők az energiamérésben [Sajtómegjelenés]

Intelligens almérők az energiamérésben [Sajtómegjelenés]

2020. 10. 06.
Hatékony energiagazdálkodás nélkül az automatizált rendszerekkel és gyártósorokkal rendelkező termelő cégek komoly költségeket halmozhatnak fel, nem is beszélve arról, hogy az energiaelőállítás szükségessége a környezetre is jelentős hatást gyakorol. Az energiamenedzsment rendszerek és az...

Megjelent az NST-3000DI

Megjelent az NST-3000DI

2020. 09. 21.
A Duelco fejlesztőinek legújabb munkabiztonsági terméke idén ősztől már elérhető. Tudj meg többet a termékről, látogass el webáruhazunkba!

Selec Energiamérés Csomag Akció

Selec Energiamérés Csomag Akció

2020. 09. 02.
Szeptemberben új akciót indítunk, melynek keretében október 30-ig csomagban tudod megvásárolni a Selec energiamérő eszközeit. Az összeállított csomagokkal egyfázisú, kétfázisú és háromfázisú energiamérés valósítható meg, csomagonként 1 db mérőponton.

Top